Portul și obiceiuri

Port

Portul popular este unul dintre cele mai importante elemente ale culturii locale, care contopește stiluri de origine maghiară secuiască și cele de origine săsească. Bătrânii mai umblă și azi îmbrăcaţi în port popular compus din fuste roşii, vişinii şi negre cu imprimeuri florale micuţe sau cu pătrăţele, pliate. Au o vestă din catifea neagră cu nişte ciuculeţe, cămaşa albă cu cusătura neagră sau albă cu mânecile foarte largi călcate în pliuri. Fetele poartă panglică în părul lung împletit, iar femeile poartă batic. Baticurile albe sunt purtate zi de zi, iar cele negre sunt puse în zilele de sărbătoare sau duminică. Iarna se poartă cojoace şi bluze cu imprimeuri florale.
Bărbaţii poartă pantaloni de culoare negru-maro, cu cizme sau pantofi și cămaşă albă la fel ca femeile. Au o vestă groasă de culoare albastră. Iarna poartă bluze croşetate de culoare verde. Pe cap poartă pălării de paie specific comunei şi confecţionate de localnici. În prezent doar bătrânii mai poartă porturile populare zi de zi, iar ceilalţi duminica, la biserică.

Dans popular

Despre dansul din Sic se poate afirma că este un dans cult, de oraş, dar care, totodată prezintă şi elemente arhaice. Tot astfel este și muzica care deţine melodii de origine profund arhaice. Comparând cu alte muzici şi dansuri populare, cele din Sic se caracterizează printr-o ordine şi seriozitate interioară, cu totul aparte. Normele de viaţă, caracteristice societăţii medievale ungureşti se reflectă întocmai în aceste cântece şi dansuri. Dansurile conţin în mod foarte pronunţat şi elemente săseşti, fapt care atestă în mod firesc, convieţuirea paşnică a celor două etnii care nu s-au delimitat în ceea ce priveşte distracţiile frumoase. 

<
>